8/27/2009

Bager, iskopi i armature

Ipak, kuća neće biti tako mala! Ovih nekoliko vrućih i sparnih dana od početka gradnje vrijedni meštri su radili tako da sada iz zemlje viri armatura, oplate i još štošta.

Krenimo redom. Na livadi se najprije pojavila perjanica švedske četverokotačne industrije - Volvo bager. Nov novcat s još onim dlakama na gumama, uredan i s leasingom naljepnicom.
Najprije je skršio stablo divljeg oraha koje mu je valjda smetalo u manipulaciji i krenuo je iskopavati rovove u kojima će se betonirati nadtemeljni zidovi. Iskopavanje je na moje ugodno iznenađenje napravljeno vrlo precizno i uredno. Nažalost, bager je svoj dio posla napravio vrlo brzo i morao je odmah dalje. Svaka čast bageristu.
Ono što bih svakako preporučio svima koji će graditi kuću jest da naruče od projektanta izvedbeni projekt statike tj. planove armature. Iz tog se vrlo lijepo vidi koji Q armature treba ugraditi, koje šipke treba koristiti i kako ih povezati.
Majstori su krenuli razmjervati, rezati i slagati armature i nakon toga je stigla mješalica i nasula beton po rovovima. Mješalicu nažalost nisam uspio vidjeti. Dečki su nakon toga složili oplate.
Još možda samo par dana gledat ću prostor među rovovima i postavljenim oplatama tj. ono što je nakad bila lijepa zelena livada.

Stigla je i struja. Vjerujem da ću na ovom blogu posvetiti posebni post da opandrčim Elektru i njihovu proceduru za dobivanje struje na gradilištu jerbo ispada da smo polupismeni. Naime, ukoliko po prvi puta uvodite struju na gradilište, a što je moj slučaj, valjda se pretpostavlja da ste u najmanju ruku vidoviti, da poznajete sve moguće šaltere i formulare i nedaj Bože da neznate kaj radi Hajncelova. Bit ćete obasjani srećom kada vas šalterski djelatnik uopće pogleda tj. podigne glavu kada razgovara s vama. Posebni biser je Ugovor o priključenju gdje se oni štite ko lički međedi. Kasnije o tome.


Živio nam monopol!

Nema komentara:

Objavi komentar